افراد ديابتي مبتلا به بيماري ديابت مليتوس كه به عنوان بيماران ديابتي شناخته مي شوند در متابوليسم گلوكز مشكل دارند.
در ميزان گلوكز خون اين افراد پس از مصرف غذا ابتدا افزايش يافته و سپس كاهش مي يابد.
افزايش گلوكز به دليل شكستن تركيبات كربوهيدراتي است. به طور عادي ميزان گلوكز خون كم است چرا كه مقدار آن با توجه به ميزان فعاليت هاي بدن و توسط يك سيستم پيچيده هورموني كنترل مي گردد.
هورمون انسولين بين همه هورمونها توانايي كاهش قند خون را دارد. انسولين در لوزه المعده توليد مي شود و سبب ورود گلوكز به سلول ها و در نتيجه كاهش ميزان آن در خون كاهش مي گردد.
اگر ميزان گلوكز خون به درستي كنترل نشود، شخص با مشكلات جدي روبه رو خواهد شد.
مبتلايان به ديابت براي تنظيم مقدار كربوهيدرات مصرفي خود اغلب نياز به هورمون انسولين دارند. همچنين نوع كربوهيدرات مصرفي نيز اهميت دارد. چرا كه سرعت هضم انواع مختلف كربوهيدرات ها متفاوت است.
بنابراين با توجه سرعت جذب ميزان كربوهيدرات هايي مانند ساكارز و قندهاي ديگر به جز فروكتوز بايد در حد امكان پايين نگه داشته شود.
همچنين بايد از مصرف ساكارز، گلوكز (دكستروز)، شربتهاي انورت ، عسل، ملاس، مالتوز ، لاكتوز و مالتودكسترين خودداري شود.
بيشتر بدانيم:
توجه :
مصرف روزانه فروكتوز در اين افراد بايد حدود ۵۰ تا ۱۰۰ گرم در دو يا چهار وعده باشد تا بدين ترتيب سبب بروز متابوليسم بسيار شديد فروكتوز در كبد و تحريك ترشح انسولين نگردد.
كربوهيدرات مصرفي در بيسكويت مخصوص افراد ديابتي بايد وزن مولكولي كمي داشته و تركيب و مقدار آن روي برچسب فرآورده عنوان شود.
البته عدم وجود شكر در دستورالعمل تهيه بيسكويت سبب بروز مشكلات بسياري در بافت وساختار مي گردد. از شيرين كننده هاي قابل قبول در اين صنعت مي توان به فروكتوز ، انواع پلي ال ها (سوربيتول، مانيتول كه متأسفانه ملين است) و يا شيرين كننده هاي جايگزين همچون ساخارين ، آسه سولفام و سيكلامات اشاره كرد.
همچنين پلي دكستروز به عنوان يك عامل حجم دهنده، قابل قبول است زيرا سبب كاهش مقدار انرزي كل مي گردد.
به استثناي فروتكوز تمامي اين تركيبات را به عنوان افزودني شناخته شده و داراي عدد E اروپايي هستند.
بهترين جايگزين ساكارز در دستورالعمل هاي توليد بيسكويت ها، مخلوطي از پلي دكستروز و ايزومالت يا مالتيتول با مقداري فروكتوز و يا شيرين كننده جايگزين مانند آس سولفام كه مقاوم در برابر حرارت است قادر به افزايش ميزان شيريني فرآورده مي باشند.
بيسكويت هاي ديگر :
عدم استفاده از ساير تركيبات مانند خشكبار، تخم مرغ و رنگهاي مصنوعي كه مي تواند سبب بروز مشكلات سلامتي شود، راحت تر از عدم استفاده از شكر و گلوتن است.
خشكبار به عنوان طعم دهنده استفاده مي شود. اما در صورت حساسيت تركيبات يا به طور مثال روغن دانه ها يا بادام زميني از مصرف آن در فرآورده بايد خودداري گردد.
در صورت حساسيت به تخم مرغ، لستين را مي توان از آرد سويا تهيه كرد. امروزه رنگهاي مصنوعي كاربرد زيادي ندارند و كارامل و پودر كاكائو مي توانند جايگزين آن ها باشند.