بليچينگ از جمله حرفه اي ترين خدمات و درمان هاي دندانپزشكي است، كه به كمك آن رنگدانه هاي غيرطبيعي كه بر روي سطح دندانها چسبيده اند را از بين ميبرند. اما نكته جالبي كه درباره بليچينگ وجود دارد اين است كه، روكش ها و ايمپلنت هاي دنداني با كمك اين روش سفيد نميشوند!
روند بليچينگ دندان كاملا علمي و عملي است. در اين روش از هيدروژن پراكسايد براي اكسيد كردن رنگدانه هاي غير طبيعي كه روي سطح دندان ها چسپيده اند، استفاده ميشود. بسياري از افراد تصور ميكنند كه دو فرآيند بليچينگ و سفيد كردن دندان ها يك نوع درمان هستند. اما در حقيقت اين دو هر چند كه به منظور سفيد كردن دندان ها هستند، اما تفاوت هاي زيادي با هم دارند.
سفيد كردن دندان تنها يك فرآيند ساده است كه سطوح خارجي دندان ها را از لكه ها پاك ميكند. بيشتر موادي كه در سفيد كردن دندان ها وجود دارد، درمحصولات بهداشت دهان مانند خميردندان ها نيز ديده ميشود. بليچينگ دندان اما فرآيندي پيچپيده تر است كه عملكردي متفاوت و البته بسيار كاربردي تر از سفيد كردن دندان ها دارد.
در كل دو فرآيند مختلف بليچينگ در دسترس هستند:
روش خانگي
بايد يك جلسه با مطب ارتودنسي خودتان هماهنگ كنيد. در اين جلسه متخصص ارتودنسي از دندان هاي بالا و پايين شما با دقت يك قالب ميگيرد. جلسه بعد، متخصص ارتودنسي به شما قالبي كه در جلسه پيش گرفته بود را تحويل خواهد داد. او به شما ميگويد كه چگونه و از چه طريقي دندان هاي خود را بليچينگ كنيد.
بطور معمول درصد و غلظتي حدود 3 تا 20 درصد از هيدروژن پراكسايد در روش بليچينگ خانگي توصيه ميشود. يعني مقداري از هيدروژن پراكسايد و ساير مواد بليچينگ را به اندازه اي كه متخصص ارتودنسي به شما ميگويد را درون قالب گذاشته، سپس دقيقا به همان مدت زماني كه او گفته استفاده ميكنيد.
در مطب دندانپزشكي
يكي از معايب بليچينگ خانگي اين است كه در بيشتر موارد به دليل اشتباه در تركيب و استفاده از مواد، حساسيت هاي مختلفي در دندان ها و بافت هاي دهان ايجاد ميشود. اين روش اما در مطب چون با ابزار حرفه اي صورت ميگيرد، احتمال آسيب و حساسيت به حداقل ميرسد. درصد و خلوص هيدروژن پراكسايد در اين روش چيزي بين 15 تا 44 درصد است.
نكته بسيار مهم: اگر مواد و فرمول هاي بليچينگ دندان براي يك مدت طولاني بر روي دندان ها باقي بمانند، تاثيرات بدي بر روي آنها خواهد گذاشت. كمترين پيامد در اين وضعيت افزايش حساسيت دندان است.