بيماري هاي مربوط به فك و دهان را بيماريهاي استوماتوگناتيك مينامند. دهان از ارگانهاي مهم بدن با عملكردهاي متفاوت است. بيماريهاي دهان به گونهاي هستند كه اكثر افراد مبتلا از آن بي اطلاع هستند و عدم توجه به اين بيماريها، فرد مبتلا را دچار بيماريهاي شديدتر ميكند.
شايعترين بيماريهاي فك و دهان
در اين مطلب شايع ترين بيماري هاي فك و دهان را برايتان نام ميبريم. با درمان به موقع اين بيماريها و پيشگيري از مشكلات شديدتر ميتوان از وقوع بيماريهاي حادتر جلوگيري كرد.
- اختلال مفصل گيجگاهي فكي
- آفت
- تبخال
- زخم دهان
- سرطان دهان
- بوي بد دهان
- لكوپلاكي
اختلال مفصل گيجگاهي فكي
يكي از شايع ترين بيماري هاي فك و دهان بيماري اختلال مفصل گيجگاهي فكي است. مفصلي كه فك پايين را به جمجمه متصل ميكند مفصل گيجگاهي فكي نام دارد. وجود اين مفصل است كه بسياري از كارهاي ما را از جمله جويدن غذا، صحبت كردن و خميازه كشيدن را ميسر ميكند. اين مفصل به فك اجازه ميدهد كه در تمام جهات حركت كند. افرادي كه دچار اختلال مفصل گيجگاهي فكي هستند در باز و بسته كردن دهان خود مشكل دارند.
از ديگر علائم اين بيماري وزوز گوش، احساس درد در فك يا گوش موقع غذا خوردن، سردردهاي بي علت در طول روز است. همچنين صداي كليك يا صداي خرت خرت موقع باز و يا بسته كردن دهان و جويدن نيز از علائمي است كه بايد حتما به پزشك متخصص مراجع كرده و از سلامت و يا وجود بيماري مطمئن شويد. اختلال مفصل گيجگاهي فكي ممكن است در يك طرف صورت و يا در هر دو طرف صورت اتفاق بيفتد.
بيشتر بخوانيد: زخم ها و عفونت دهان
عوامل ايجاد كننده اختلال مفصل گيجگاهي فكي
- فشار و يا ضربه محكم به فك
- دندان قروچه
- آرتروز در مفصل گيجگاهي فكي
درمان اختلال مفصل گيجگاهي فكي
پزشك متخصص شما ممكن است براي تشخيص قطعي و درمان مناسب، از دهان و فك شما، عكس راديوگرافي پانوراميك بخواهد. بيشتر افرادي كه مبتلا به اين بيماري هستند علائمي موقي دارند كه خيلي جدي نيستند و در بيشتر موارد در خانه درمان ميشود. خود بيمار براي رفع اين اختلال اقدامات مهمي ميتواند انجام دهد. از جمله اقداماتي كه فرد بيمار در خانه براي بهبودي خود ميتواند انجام دهد شامل موارد زير ميشوند:
- از حركت دادن فكتان با شدت زياد جلوگيري كنيد
- استفاده از كمپرس يخ در صورت درد داشتن
- استفاده از يك حوله گرم و قرار دادن آن بر روي صورت
- استفاده از داروهاي ضد التهابي مانند آسپرين و ايبوپروفن
- فيزيوتراپي
منبع: https://www.chalava.ir/